Sadevesijärjestelmän remontti

Sadevesijärjestelmän remontti eli ränniremontti tulee olemaan ajankohtainen jokaisen talon elinkaaren aikana. Vaikka kyseessä on yksi kodin edullisimmista remonteista, kannattaa ränniremontin suunnitteluun ja laatuun panostaa.

Laadukas sadevesijärjestelmä ehkäisee kosteusvaurioita, kohentaa talon ulkoasua sekä ennaltaehkäisee katon vaurioita.

Milloin sadevesijärjestelmän remontti on ajankohtainen? Onko rännien muodolla väliä? Voiko sadevesijärjestelmän asentaa itse? Jos talossasi on vanhat rännit ja olet harkinnut niiden uusimista, on tämä artikkeli vastaus kysymyksiisi.

Peltikas toteuttaa kokonaisvaltaiset sadevesijärjestelmän remontit ammattitaidolla ja vain parhaita materiaaleja käyttäen. Jos ränniremontti on suunnitteilla, ota rohkeasti yhteyttä.

Milloin sadevesijärjestelmän remontti on ajankohtainen?

Remonttikuntoisen sadevesijärjestelmän tunnistat helposti itse. Selkeät vuodot ja reiät ränneissä, sekä syvät painaumat kielivät ränniremontin ajankohtaisuudesta. Viimeistään siinä vaiheessa kun sadevesi ei ohjaudu hallitusti maahan kannattaa rännien uusimista harkita.

Toimimattomassa sadevesijärjestelmässä piilee paljon riskejä. Kun vesi ei ohjaudu hallitusti maahan, voi suuria määriä kosteutta päätyä talon alle, ja seurauksena olla rakenteiden horjumista ja kosteusvauriot. Kun kaikki vesi ajautuu yhteen kohtaan.

Jos sadevesi putoaa hallitsemattomasti samaan kohtaan tai seinille, voi seurauksena olla seinien painumista ja jopa talon kallistuminen. Etenkin puu- tai hirsitalon kohdalla kosteusvaurioiden riski on suuri.

Tekemällä sadevesijärjestelmän remontin hyvissä ajoin voit välttää suuret vauriot ja säästää pitkän pennin.

Milloin ränniremontti on ajankohtainen? – Kiinnitä näihin seikkoihin huomiota

 • Selkeät vuodot ränneissä: Ränneissä on joko reikiä tai ne ovat kuluneet puhki. Vuotavat rännit eivät toimi oikein, jolloin sadevesi valuu hallitsemattomasti maahan.
 • Vesi tulee rännien yli:  Tällöin rännit ovat liian matalat tai väärin asennetut. Jos vesi tulee rankkasateella suoraan rännien yli, on rännit uusittava välittömästi.
 • Vääntyneet rännit: Huonolaatuiset rännit voivat vääntyä lumen painosta.
 • Rännit ovat ruosteessa: Vanhojen rännien kulmat ja liitoskohdat ovat alttiita ruostumiselle.
 • Rännit ovat kuluneet ja ruman näköiset: Sadevesijärjestelmä vaikuttaa huomattavasti talon ulkoasuun.
 • Vanhat rännit ovat kantikkaan malliset: Kantikkaat rännit keräävät roskia, ja ovat haastavia puhdistaa.

Ränniremontin hinta – Mitä maksaa sadevesijärjestelmän uusiminen?

Sadevesijärjestelmän remontti on yksi halvimmista remonteista, hintojen vaihdellessa 750 ja 2500 euron välillä.

Hintaan vaikuttaa suurimmaksi osaksi remonttikohteen koko ja käytettyjen materiaalien määrä. Materiaalit muodostavat keskimäärin 70 prosenttia ränniremontin hinnasta.

Lopulliseen hintaan vaikuttavat myös asennustapa, räystään muoto, sekä työn osuus ja mahdolliset lisätyöt ränniremontin ohessa. Mahdolliset lisätyöt voivat tarkoittaa esimerkiksi tippalistojen tai otsalautojen uusimista.

Etenkin tiilikaton kohdalla tippalistojen on oltava erinomaisessa kunnossa, jotta vesi ei valu kattotiiliä pitkin väärään suuntaan.

Muista että ränniremontissa voi hyödyntää kotitalousvähennyksen, joka on 40 prosenttia työn osuudesta.

Ränniremontin suunnittelu – Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Avaimet käteen tai tee-se-itse, molemmissa tapauksissa sadevesijärjestelmän uusiminen alkaa kattavalla suunnitelmalla.

Suunnitteluvaiheessa tulee ottaa huomioon ainakin rännien mitat, budjetti, syöksytorvien määrä, sekä laskusuunnat sadevedelle.

Mitoitus on ränniremontin suunnittelussa avainasemassa. Sen lisäksi että tarvittava rännikourujen määrä määrittää hyvin pitkälti remontin hinnan, tulee rännien yltää koko katon ympärille. Samalla on tärkeä laskea syöksytorvien tarve. Syöksytorvien maksimietäisyys toisistaan on 15 metriä. Jos syöksytorvia ei ole mitoitettu oikein, vesi voi roiskua pitkin pihaa.

Suunnitteluvaiheessa on myös otettava huomioon kattomateriaali. Eri kattomateriaalit vaikuttavat merkittävästi sadevesijärjestelmien asennuksen sekä toimivuuteen.

Peltikattoa pidetään yleisesti helpoimpana kattotyyppinä rännejä ajatellen, sillä vesi valuu peltiä pitkin suoraan alaspäin. Vastaavasti haastavin kattotyyppi on tiilikatto, jolloin riskinä on sadeveden valuminen väärään suuntaan tiiliä pitkin.

Suunnittele ränniremontti huolellisesti:

 • Teetkö remontin itse vai tilaatko avaimet käteen -palvelun?
 • Budjetointi
 • Huolehdi mitoituksesta ja syöksykourujen riittävästä määrästä
 • Ota kattomateriaali huomioon, esimerkiksi tiilikatto vaatii lähes poikkeuksetta tippalistat
 • Älä asenna kantikkaita rännejä, suosi mieluummin puolipyöreitä malleja.

Voiko ränniremontin tehdä itse? Ohjeet tee-se-itse remonttiin

Jos tietotaitoa löytyy, voi ränniremontin tehdä myös itse. Ennen remontin aloittamista on järkevää kysyä neuvoa kokeneelta asiantuntijalta, tai kääntyä suoraan ammattilaisen puoleen. Näin saat kullanarvoisia vinkkejä ja tarvittaessa asennusapua.

Ränniremontti ei ole remonttien haastavimmasta päästä, eikä se vaadi rakennuslupia tai spesifimpiä työkaluja. Laadukkaat A-tikkaat ja tehokas akkuporakone auttavat pitkälle.

Vaikka halvin vaihtoehto on ostaa tarvittavat tuotteet ja materiaalit pätkätavarana rautakaupasta, on suositeltavaa tilata rännit mittatilaustyönä. Helpoimmillaan mittatilaustyö tehdään omalla pihalla suoraan rännikoneesta.

Mittatilaustyönä tehdyt saumattomat puolipyöreät rännit ovat kestäviä, sekä vaativat huomattavasti vähemmän huoltoa kuin useasta palasta yhdistetyt rännit. Saumakohdat ovat rännikourujen vaurioalttiimpia osia.

Tilaamalla rännit mittatilaustyönä luotettavalta ränniremonttitoimijalta saavutat parhaan lopputuloksen. Saat rännin suoraan kotipihallesi ja voit saada tärkeitä neuvoja niiden asennukseen.

Sadevesijärjestelmän remontti avaimet käteen -pakettina

Vaivattomin ja helpoin ratkaisu on tilata ränniremontti suoraan avaimet kätee -pakettina. Peltikas tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua, johon kuuluu itse asennuksen lisäksi remontin suunnittelu, vanhojen rännien purkaminen, otsalautojen tai tippalistojen asennukset ja tietenkin loppusiivous. Kaikki remontit  toteutetaan aina asiakkaan toiveiden mukaan.

Avaimet käteen -paketti on ränniremontin kohdalla kannattava vaihtoehto, sillä työn osuus remontissa on pieni, ja olet oikeutettu kotitalousvähennykseen. Toisin kuin itse tehtynä, saat materiaalien lisäksi myös työlle takuun, joka on 24 kuukautta asennuksesta.

Onnistunut ränniremontti – Vältä yleisimmät virheet

Hanki vain puolipyöreät kourut

Suurin virhe ränniremontissa on asentaa vanhanaikaisen kantikkaat rännit. Kantikkaat rännit ovat vaurioalttiita sekä hankalia puhdistaa. Laadukkaat puoliympyrän muotoiset saumattomat kourut ovat helppohoitoisempi ja pitkäikäisempiä, kun lika pääsee poistumaan sadeveden mukana.

Älä asenna sisäpuolisia kannakkeita

Pyri aina asentamaan sadevesijärjestelmä ulkopuolisilla kannakkeilla. Sisäpuoliset kannakkeet eivät ole yhtä kestäviä ja keräävät itseensä enemmän likaa ja roskia.

Huomioi myös rännien korkeus

Liian korkeat tai matalat rännit eivät johda sadevettä halutulla tavalla, jolloin rankkasateella vesi tulvii rännien ylitse. Liian korkeat rännit altistuvat myös putoan lumen aiheuttamille vaurioille.

Huomioi tippalistat ja otsalaudat

Jos olet tekemässä ränniremonttia muulle kuin peltikatolle, älä unohda asianmukaisia tippalistoja ja otsalautoja. Etenkin tiilikaton kohdalla niiden puuttuminen voi johtaa mittaviin kosteusvaurioihin.