Rintamamiestalon kattoremontti – ota nämä seikat huomioon

Sotien jälkeisen asuntopulan ratkaisuksi kehitetyt tyyppitalot, eli tuttavallisemmin rintamamiestalot ovat pala suomalaista lähihistoriaa.

Hyväkuntoiset rintamamiestalot ovat kysyttyjä tämän päivän asuntomarkkinoilla.

Vanha rintamamiestalo on usein remontin tarpeessa, etenkin vanha katto ja yläpohjan rakenteet ovat yleisimpiä rintamamiestalojen ongelmakohtia.

Rintamamiestalon kattoremontti eroaa jonkin verran muiden talotyyppien kattoremonteista. Kun kyseessä on kymmeniä vuosia vanha talo jonka alkuperäinen katto on yhä paikallaan, voi edessä olla kokonaisvaltainen kattoremontti.

Tällöin pelkkä vesikaton uusiminen ei riitä, vaan koko katto joudutaan korjaamaan tai jopa uusimaan yläpohjan rakenteita myöten.

Jos olet suunnittelemassa kattoremonttia rintamamiestaloosi, on tämä artikkeli vastaus kysymyksiisi, sekä kattava tietopaketti mitä huomioon remontin suunnitteluvaiheessa.

Milloin rintamamiestalon kattoremontti on ajankohtainen?

Jos rintamamiestalossa on edelleen alkuperäinen tai yli 30 vuotta vanha katto paikallaan, on kattoremontti lähes poikkeuksetta ajankohtainen.

Kuten muidenkin talotyyppien kohdalla, on kattoremontti suositeltavaa tehdä hyvissä ajoin ennen suurempien vaurioiden syntymistä. Jos katosta vuotaa selkeästi vesi läpi, on remontin aloittaminen myöhässä.

Milloin kattoremontti tulisi toteuttaa?

Näistä tunnistat remonttia vaativat katon:

 • Selkeät painaumat ja vauriot vesikatossa
 • Orastavat vuotokohdat
 • Katto on useita kymmeniä vuosia vanha
 • Sadevesi valuu seinää pitkin

Mikäli epäilet kattosi olevan elinkaarensa päässä, on järkevintä tilata ammattilaisen suorittaman katon kuntotarkastus. Pelkkä silmämääräinen katon tutkiminen ei paljasta kaikkia vaurioita. Kattava kuntotarkastus paljastaa myös mahdolliset yläpohjan rakenteiden vauriot.

Rintamamiestalon yleisimmät katto-ongelmat ja niiden korjaaminen

Suurimmat rintamamiestaloissa esiintyvät katto-ongelmat johtuvat useimmiten vinoista yläpohjan rakenteista tai puutteellisista eristeistä. Vinot yläpohjan rakenteet ovat yleisiä etenkin vanhemmissa rintamamiestaloissa. Vinot rakenteet luokitellaan tänä päivänä riskirakenteiksi.

Toinen yleisin ongelmanaiheuttaja rintamamiestaloissa on aikaisemman remontin yhteydessä tehty yläpohjan lisäeristys, mikä virheellisesti asennettuna tukkii tuuletusaukot.

Huono ilmanvaihto aiheuttaa kosteuden kertymistä rakenteisiin, mikä johtaa ajan myötä suurin vaurioihin. Kun lisäeriste asennetaan suoraan vanhojen eristeiden päälle, tukkivat ne räystästuuletuksen.

Rintamiestalojen kattojen tyyppiviat:

 • Vesikatto on elinkaarensa lopulla
 • Puutteelliset piipun, antennien ja viemärien läpiviennit
 • Vinot yläpohjan rakenteet
 • Lisäeristämisellä tukittu ilmanvaihto
 • Puutteelliset kattoturvatuotteet

Rintamamiestalon tyyppivikojen korjaaminen vaatii usein kokonaisvaltaisen kattoremontin. Yleisin toimenpide rintamamiestalon kattoremontin yhteydessä kattorakenteiden korottaminen tuuletuslaudoilla. Tällöin lisäeristeiden tukkima räystäsilmanvaihto toimii jälleen asianmukaisesti.

Useimmissa tapauksissa kattorakenteiden korotuksen yhteydessä vanhat yläpohjan eristeet vaihdetaan moderneihin eristelevyihin.

Vaikka kattoremontin voi tehdä myös itse, kannattaa rintamamiestalon kattoremontissa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Peltikatto antaa rintamamiestalolle suojan

Kestävä peltikatto on mitä mainioin ratkaisu vanhan rintamamiestalon suojaksi. Peltikatto on kattotyypeistä pitkäikäisin, sekä tarjoaa muihin vaihtoehtoihin nähden parhaan suojan kosteutta ja Suomen vaihtevia sääolosuhteita vastaan.

Kokonaisvaltainen rintamamiestalon kattoremontti pidentää rakennuksen käyttöikää kymmeniä vuosia. Katto ja yläpohja ovat suurimmat rakennevaurioiden aiheuttajat, joten niiden ennaltaehkäisyllä vältät suuremman remontit.

Laadukas katto ja toimiva yläpohja parantaa myös talon energiatehokkuutta. Tiivis katto ei aiheuta hukkalämpöä, jolloin lämmityskustannuksen pysyvät aisoissa.

Peltikatto on tyylikäs ja helppohoitoinen vaihtoehto rintamamiestaloon

Suurinta osaa rintamamiestaloista koristaa joko huopa- tai tiilikatto. Minimalistisen tyylikäs peltikatto soveltuu erinomaisesti rintamamiestalon kruunuksi rikkomatta historian havinaa huokuvaa estetiikkaa.

Rintamamiestalojen katot ovat usein jyrkkiä harjakattoja, joihin peltikatto taipuu mainiosti. Moderneilla asennusmetodeilla jyrkkäkään katto ei ole este peltien asennukselle.

Vaikka perinteinen huopa- tai tiilikatto sopii rintamamiestaloon kuin nenä päähän, on niiden ylläpito on huomattavasti työläämpää kuin peltikaton. Peltikaton asennus huopakaton päälle on suosittu operaatio, ja varmasti kestävä.

Kattotiiliä ja -huopia liukkaampi ja tasaisempi pelti kerää itseensä vähemmän likaa, ja on tarvittaessa helppo puhdistaa joka kodista löytyvillä tarvikkeilla.

Yhteenveto – Mihin kiinnittää huomiota ennen rintamamiestalon kattoremonttia?

Loppupeleissä rintamamiestalon kattoremontti ei juurikaan eroa muiden talotyyppien kattoremonteista muutamaa poikkeustapausta lukuuottamatta. Kun tietää tyyppitalon yleisimmät kattoviat ja osaa reagoida oikein niiden osuessa kohdalle, sujuu remontti huolettomasti ja säästää pitkän pennin.

Kiinnitä näihin seikkoihin huomiota kattoremontin suunnittelussa:

 • Tilaa kattava katon kuntotarkastus ammattilaiselta, pelkkä silmämääräinen katsaus ei anna riittävän tarkkaa kuvaa katon todellisesta kunnosta.
 • Kiinnitä erityistä huomiota yläpohjan kattorakenteisiin ja eristyksiin. Virheellinen yläpohjan lisäeristys on yksi suurimmista rintamamiestalon katto-ongelmien aiheuttajista.
 • Riittääkö pelkkä vesikaton uusiminen vai vaaditaanko kokonaisvaltainen kattoremontti?
 • Vaihda yläpohjan eristeet kokonaisvaltaisen kattoremontin yhteydessä.
 • Tilaa rintamamiestalon kattoremontti ammattitaitoiselta toimijalta. Rintamamiestalon kattoremonttia ei missään nimessä kannata tehdä itse.
 • Panosta laadukkaaseen peltikattoon. Peltikatto tarjoaa rintamamiestalolle kestävän ja pitkäikäisen suojan.