Peltikaton huoltomaalaus itse – Näin säilytät peltikattosi hyvässä kunnossa

Peltikatto on kattojen aatelia. Eikä aivan suotta, peltikatto tarjoaa vertaansa vailla olevan käyttöiän ja ajatonta tyylikkyyttä. Mutta kuten muiden kattotyyppien kohdalla, voi hyväkin katto mennä pilalle ilman säännöllistä huolenpitoa. Pitämällä peltikatosta hyvää huolta voit jopa moninkertaistaa sen käyttöiän.

Jos vanhan peltikaton pinta on ajan saatossa kärsinyt, aina ei ole tarve kokonaisvaltaiselle kattoremontilla, vaan katto voidaan palauttaa alkuperäiseen kuntoonsa esimerkiksi huoltomaalauksella.

Voiko peltikaton huoltaa itse? Kuinka huoltomaalaus tulisi tehdä? Onko kattoremontti ajankohtainen vai riittääkö vanhan katon huoltomaalaus ja pesu? Tämä artikkeli on vastaus kysymyksiisi, kun suunnittelet vanhan peltikaton huoltamista.

Kattoremontti vai peltikaton huoltomaalaus? – Tee kattava kuntotarkastus ennen toimeen ryhtymistä

Vaikka peltikaton pinnan uusiminen huoltomaalauksella on tehokas keino vanhan peltikaton elvyttämiseksi, voi tietyissä tapauksissa kokonaisvaltainen kattoremontti olla järkevämpi ratkaisu.

Huoltomaalauksella tarkoitetaan kattopeltien maalaamista. Maalipinta tuo kattopelleille vahvan suojan ruostetta ja naarmuuntumista vastaan.

Huoltomaalaus olisi hyvä tehdä 15-25 vuoden välein.

Ennen katon kunnostamista on tärkeää tehdä katon kuntotarkastus lähtötilanteen kartoittamiseksi. Pelkkä silmämääräinen kartoitus ei kerro koko totuutta. Paras vaihtoehto on pyytää ammattilainen paikalle suorittamaan kokonaisvaltainen kartoitus, jossa selviää myös sisempien kattorakenteiden todellinen kunto.

Jos kattorakenteet, aluskate ja ruodelaudat ovat täysin kunnossa, ja vesikaton vauriot vain pintapuoliset, on huoltomaalaus tai pinnoitus paras vaihtoehto.

Katon kuntoa on hyvä seurata useamminkin kuin ennen huoltotoimiin ryhtymistä. Suositus on, että silmämääräinen kuntotarkastus tehtäisiin ennen ja jälkeen talven. Ennen talvea on tärkeä varmistaa että katto kestää lumimassat ja talven jälkeen on hyvä kartoittaa mahdolliset lumimassojen tai sulamisvesien aiheuttamat vauriot.

Mihin kiinnittää huomiota peltikaton kuntotarkastuksessa:

  • Maalipinnan kunto: Onko maalipinnassa halkeamia? Maalipinta kattaa kattopelleille suojan lommoja ja naarmuja vastaan. Jos maalipinta on selkeästi halkeillut, on huoltomaalaus ajankohtainen.
  • Läpiviennit ja liitoskohdat: Liitoskohdat ja läpiviennit ovat jokaisen katon vaurioalttiimpia kohtia. Vesikaton kuntotarkastuksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota läpivientien vesitiiveyteen.
  • Lommot ja naarmut: Jos peltikatto on aivan mutkalla, ei pelkkä huoltomaalaus tai pinnoitus riitä vaurioiden korjaamiseksi. Tällöin kannattaa konsultoida kattoalan ammattilaista ja pohtia, onko kattoremontti.
  • Onko katolla roskia tai likaa: Jos katto ei ole vaurioitunut vaan pelkästään likainen, on peltikaton huoltopesu riittävä toimenpide. Roskat ja lika tulisi puhdistaa katolta viipyilemättä, sillä ne voivat pitkällä aikavälillä johtaa katon vaurioitumiseen.
  • Kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät: Kuntotarkastuksen yhteydessä on hyvä tarkastaa myös kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmien kunto. Kattoturvatuotteet ovat edellytys katolla työskentelyyn, ja huonokuntoinen sadevesijärjestelmä voi johtaa katon kosteusvaurioihin.

Voiko peltikaton huoltaa itse? – Toimi turvallisesti ja vältä yleisimmät virheet

Peltikaton korjaaminen ja huoltomaalaus voidaan suorittaa itse, kunhan löytyy edellytykset turvalliseen katolla työskentelyyn. Ilman kokemusta katolla työskentelystä sekä riittäviä kattoturvatuotteita ei katolle tule kiivetä.

Jos olet aikaisemmin työskennellyt katolla, ja kattoturvatuotteiden kunto on tarkistettu, voi pinnoituksen tai maalauksen suorittaa itse.

Jos katolla työskentely arveluttaa, kannattaa huoltomaalaus tai tai kattoremontti tilata suoraan ammattilaiselta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ennen maalaamiseen ryhtymistä on tärkeä valita käytettävä maali oikein. Helpointa on valita suoraan peltikatolle tarkoitetut maali, eikä pohtia vanhan talomaalin yhteensopivuutta peltikatolle.

Näin huollat peltikattosi itse:

Noudattamalla ohjeita ja toimimalla oikein sekä turvallisesti varmistat parhaan lopputuloksen sekä projektin jouhevan etenemisen

  • Ennen toimeen ryhtymistä hanki sopivat maalit sekä tarkasta kattoturvatuotteiden kunto. Käytä katolla työskennellessä aina sertifioituja turvavaljaita
  • Puhdista peltikatto huolellisesti ennen huoltamista tai maalausta. Maalipinnan alle jäävät roskat tai ruoste ovat haitallisia ja voivat aiheuttaa jälkikäteen suuria vaurioita. Puhdistus voidaan suorittaa teräsvillalla ja painepesurilla
  • Älä pese kattoa liian kovalla paineella tai voimakkailla kemikaaleilla. Liian kova hankaus tai paine voivat vaurioittaa kattopeltejä, ja voimakkaat kemikaalit voivat syövyttää katon pintaa
  • Jos maalaat katon, levitä katolle ohut kerros pohjamaalia ennen lopullista maalaamista. Koko kattoa ei ole pakko pohjamaalata, riittää kun katolle ei jää paljaita kohtia. Pinnoitus ruostesuojalla ei vaadi pohjakerrosta, vaan pinnoite tehdään suoraan paljaille kattopelleille.