Lumiesteen asennus itse – parhaat vinkit

Ennen vanhaan tasakattojen kulta-aikoina lumen putoaminen katolta ei ollut ongelma. Riskirakenteeksi luokitellut tasakatot alkavat kuitenkin olla historiaa, ja käytännössä jokainen moderni katto on sen verran kalteva, että lumen putoaminen on vakavasti otettava riski.

Ilman asianmukaisia lumiesteitä voivat valtavat lumimassat aiheuttaa mittavia vaurioita niin kattorakenteisiin kuin ympäristöön ja irtaimistoon.

Lumiesteet ovat pakolliset katon materiaalista, korkeudesta ja lappeen pituudesta huolimatta.

Lumiesteiden asennus on tarkkaa puuhaa, joka väärin tehtynä voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kokenut rakentaja asentaa lumiesteet näppärästi itse, mutta parhaan lopputuloksen saat tilaamalla asennuksen kokeneelta kattoalan asiantuntijalta.

Perusteet – Miksi lumiesteet tarvitaan?

Lumiesteillä on käytännössä kaksi tehtävää: suojata ympäristöä ja suojata kattoa.

Ilman lumiesteitä lumi voi pudota katolta täysin vapaasti ja hallitsemattomasti, jolloin niin ihmisten, eläinten ja irtaimen omaisuuden vahinkojen riski on suuri. Etenkin kevättalvella lumi on raskaampaa, ja voi aiheuttaa suurempaa tuhoa kuin kevyt pakkaslumi.

Ulkoisten vahinkojen lisäksi vapaasti liikkuvat lumimassat voivat aiheuttaa vaurioita myös katolla. Liikkuva lumi voi vaurioittaa vesikaton pintaa ja läpivientejä, jolloin kosteus pääsee katon läpi.

Lumiesteet edistävät myös turvallista lumenpudotusta.

Voiko lumiesteet asentaa itse?

Jos sinulla on kokemusta rakentamisesta ja remontoinnista sekä katolla turvallisesti toimimisesta, on lumiesteiden asennus itse täysin mahdollista. Lumiesteiden asennus ei ole niin helppoa miltä se kuulostaa, joten jos epäröit taitojasi niin käänny ammattilaisen puoleen. Voit myös asennuttaa lumiesteet kattoremontin yhteydessä.

Mihin kiinnittää huomiota lumiesteiden asennuksessa?

 • Oikea mitoitus: Lumiesteiden tulisi yltää räystäältä räystäälle ja olla riittävät korkeat, jotta lumi ja jää pysyvät niiden takana. Myös etäisyys katon reunasta on oltava riittävä. Yleisiä muistisääntöjä mittoihin ei ole, vaan mitat vaihtelevat kattotyypin ja lumiesteiden mallin mukaan. Noudattamalla valmistajan ohjeita varmistat oikeaoppisen asennuksen ja mitoituksen.
 • Läpiviennit: Läpivientien toteutus on lumiesteiden asennuksen kriittisin vaihe. Väärin tehdyt läpiviennit voivat johtaa katon vuotoihin ja sitä kautta kosteusvaurioihin.
 • Kattomateriaali: Lumiesteiden asennustapa riippuu kattotyypistä. Ennen lumiesteiden hankkimista on tärkeä tarkastaa niiden yhteensosopivuus omalle katolle.
 • Kokemus ja työturvallisuus: Katolla työskentely on aina vaarallista, eikä työturvallisuutta voi koskaan korostaa liikaa. Ilman kokemusta katolla työskentelystä ja asianmukaisia kattoturvatuotteita ei katolle ole mitään asiaa. Jos epäröit katolla työskentelyä, ulkoista asennus ammattilaiselle.
 • Kiinnikkeet: Huolehdi riittävistä ja oikein tehdyistä kiinnikkeistä. Huonot kiinnikkeet voivat johtaa lumiesteiden ennenaikaiseen hajoamiseen ja sitä kautta suurempiin vahinkoihin. Kiinnikkeet tulisi tarkistaa kaksi kertaa vuodessa asennuksen jälkeen. Oikea välimatka katon kiinnikkeille on maksimissaan 1,2 metriä toisistaan.

Lumiesteiden asennus eri kattotyypeille

Lumiesteiden asennuksen suurin muuttuja on ylivoimaisesti kattomateriaali. Jokaiselle kattomateriaalille ja -tyypille on oma tapansa lumiesteiden kiinnittämiseksi. Vääränlainen kiinnitys johtaa vuotaviin läpivienteihin, sekä voi hajottaa lumiesteet vain muutaman vuoden kuluessa asennuksesta.

Tiilikatto

Lumiesteiden asennus tiilikatolle on hieman vaativampi prosessi kuin muille kattotyypeille. Lumiesteitä ei kiinnitetä suoraan kattotiiliin, vaan kattotuolien päälle ruuvattavaan apupuuhun. Apupuu tekee kiinnityksestä vakaamman ja tiiviimmän. Kiinnitysten tulee noudattaa myös ennalta määrättyjä lujuusvaatimuksia.

Huopakatto

Huopakatto on helpoin materiaali lumiesteiden asentamiseen. Esteet ruuvataan suoraan kattohuopien läpi ruoteisiin.Kiinnikkeen pohjaan huopaa vasten asennetaan tiivistenäyte, jolloin läpiviennistä tulee tiivis.

Peltikatto

Jos kyseessä ei ole kone- tai lukkosaumakatto, on lumiesteiden asennus peltikatolle yhtä helppoa kuin huopakatollekin. Kattopellin ja kiinnikkeiden väliin asennetaan samanlainen tiivistenauha, jonka läpi lumiesteet ruuvataan ruoteisiin.

Poikkeuksena on tiilikuvioinen profiilipeltikatto, jonka kiinnitys on hieman monimutkaisempi prosessi. Koska kate ei ole täysin tasainen, täytyy katteen ja kattotuolien väliin asentaa 350 – 400 millimetrin kannakkeet. 

Valitse oikeat kiinnikkeet kattotyypin mukaan.

Tiilikuviopeltikaton kohdalla täytyy myös kiinnittää erityistä huomiota lumiesteiden valintaan. Tasaiselle katolle suunnitellut lumiesteet eivät sovi profiilipeltikatolle.

Kone- ja lukkosaumakatto

Kone- ja lukkosaumakatot ovat haastavimmat katot lumiesteiden asennusta varten. Etenkin näiden kattotyyppien kohdalla on suositeltavaa tilata työ ammattilaiselta. Väärin tehdyssä asennuksessa piilee riski arvokkaan peltikaton vaurioille.

Koska kyseessä ovat muita kattoja jämäkämmät materiaalit, ei pelkkä poraaminen riitä, vaan kannake puristetaan vastaraudan avulla kattopeltiin. Useimmiten kannakkeet kiinnitetään suoraan katteen pystysaumoihin.

Poikkeustilanteissa kiinnikkeet voidaan asentaa myös katteen läpi menevällä kiinnityksellä, jolloin vaaditaan EPDM-kumitiivisteet vedenpitävyyden varmistamiseksi.

Kuva: Rakennustieto Oy RT 85-11132

Näin asennat lumiesteet eri kattotyypeille:

 • Huopakaton kohdalla asennus onnistuu poraamalla kiinnikkeet huopien läpi suoraan ruoteisiin tai umpilevyyn
 • Käytä tiilikatolla riittävän paksuja apupuita kiinnikkeiden asennukseen
 • Jos asennukseen ei käytetä apupuita, kiinnitä lumiesteet ruodelautoihin, kattotuoleihin tai muihin kuormaa siirtäviin rakenteisiin
 • Kone- ja lukkosaumakattojen kohdalla lumieste puristetaan katteen pystysaumaan.

Yhteenveto – Vinkit lumiesteiden asennukseen itse

 • Asenna lumiesteet itse vain jos sinulla on kokemusta remontoinnista ja katolla työskentelystä. Jos epäröit taitojasi tai katolla työskentelyä, tilaa asennus suoraan ammattilaiselta
 • Huolehdi työturvallisuudesta ja riittävistä kattoturvatuotteista. Ilman sertifioituja ja tarkastettuja valjaita katolle ei ole mitään asiaa
 • Tarkasta lumiesteiden yhteensopivuus ja lumikuorman kestävyys omalle katollesi
 • Tutustu asennusohjeisiin tarkasti, jokainen malli asennetaan eri hieman eri tavalla
 • Asenna lumiesteet räystäältä räystäälle