Kattoremontti talvella – näin remontti onnistuu talviaikaan

Kattoremonttiin ryhtyminen talvella voi kuulostaa hurjalta, tai jopa pelottavalta ajatukselta. Ylivoimaisesti suurin osa kattoremonteistahan tehdään kesällä. Miksi siis remontoida kattoa talvella, ja onko se edes mahdollista? Tässä artikkelissa avaamme yleisimpiä harhakäsityksiä kattoremonttien tekemisestä talviaikaan, ja kerromme, miksi se on oikeastaan jopa kannattavaa.

Yleinen oletus on, että kattoremontin voi toteuttaa vain kesäisin kun on lämmintä. Todellisuudessa asia ei kuitenkaan ole näin. Kattoremontteihin talvella liittyy paljon harhakäsityksiä, sillä kyllähän nyt maalaisjärjellä ajattelisi, että katto on paras uusia kesäaikaan. Remontin onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät, mutta lämpötilalla yhtälössä ei ole sijaa.

Vaikuttaako pakkanen kattoremonttiin?

Pakkanen ei ole este kattoremontin toteuttamiselle. Kuiva pakkassää on oikeastaan hyväksi materiaaleille, sillä pakkasella sateen riski on pienimmillään. Kesäisin on suurin kysyntä, jolloin kattoremontin varaaminen itselle sopivaan aikaan voi olla haastavaa, varsinkin pitkälle kesää edetessä.

Talvipakkasilla myös ilma on kuivempaa ja sateen riski olematon verrattuna kesään, jolloin voit olla varma etteivät kattomateriaalit pääse kostumaan prosessin aikana. Kuin materiaalien sadesuojauksesta ei jouduta murehtimaan, sujuu kattoremontti huomattavasti ripeämmin.

Katon suojaaminen lumelta ja pakkaselta on kaiken lisäksi sateelta suojaamista nopeampaa ja helpompaa. Jos ilmankosteus on riittävän matala eikä pakkanen ole kovimmasta päästä, voidaan kattoremontti toteuttaa turvallisesti jopa kokonaan ilman erillisiä sääsuojia.

Sääsuojaus talvella toteutettujen kattoremonttien kohdalla on aina tapauskohtaista, joka määritellään aina tarpeen mukaan. Kovemmilla pakkasilla kattorakenteet voidaan suojata kiinteällä sääsuojalla eli huputtamalla, jolloin kovakaan pakkanen ei pääse puremaan syvälle kattorakenteisiin.

Onko kattoremontti vaarallinen talvella?

Voisi olettaa, että kattoremontin tekeminen talvella olisi vaarallista pimeydestä ja liukkaudesta johtuen.

Ammattitaitoinen kattoremontin tekijä huolehtii aina asianmukaisista kattoturvatuotteista sekä kiinnittää erityistä huomioita työturvallisuuteen talviaikaan, jolloin talven pimeys ja liukkaus ei ole este kattoremontin toteutukselle.

Kun kyseessä on ammattitaitoinen toimija, on työturvallisuus huippuluokkaa ja talven tuomat riskit otettu huomioon.

Ensimmäistä kertaa katolle noustessa tarkastetaan aina lumen ja jään määrä, eritoten läpivientien, putoamisesteiden ja kulkutikkaiden kohdalta.

Jos katto on kokonaan tai osittain lumen peitossa, kuuluu remontin toteutukseen katon puhdistus lumesta, jolloin vanhan vesikaton purku voidaan suorittaa turvallisesti ja joutuisasti.

Lisäksi talviaikaan voit unohtaa huolet nosturien ja materiaalien säilytyksen aiheuttamista pihapiirin vaurioista, sillä routa ja paksu lumikerros muodostavat kestävän suojan pihamaan päälle, jolloin painavakaan kalusto ei aiheuta ylimääräistä haittaa.

Kannattaako kattoremonttia odottaa kesään asti?

Vesikatto on koko talon tärkein suoja säätä ja kosteutta vastaan. Vuodenajasta riippumatta suurempiin katon vaurioihin tulisi reagoida nopeasti, joten jos huomaat talviaikaan suurempia vaurioita katossa, ei ole missään nimessä kannattavaa odotella pitkän talven yli kesäkelejä.

Toimimalla nopeasti voit estää vaurion suurenemisen ja säästää pitkän pennin kattoremontissa.

Akuutti tarve kattoremontille voi iskeä todennäköisemmin talvella kuin kesällä, sillä pakkasen ja lumen johdosta katto on huomattavasti kovemmalla rasituksella.

Jos kattoremontille on talvella akuutti tarve, saat todennäköisesti tilattua kattoremontin huomattavasti nopeammin kuin kesällä. Talvisin kattoremonttien kysyntä on pienempää, joten voit toteuttaa kattoremontin hyvinkin lyhyellä aikavälillä.

Jos kattoremonttia viivästyttää kesään asti, voivat lumen sulamisvedet pahentaa jo olemassa olevia vaurioita entisestään, jolloin kattoremontti käydä huomattavasti kalliimmaksi.

Pahimmassa tapauksessa kattoremontin viivästys voi johtaa sisempien kattorakenteiden vaurioihin ja sitä kautta home- ja kosteusvaurioihin. Tämän vuoksi katon vaurioihin tulisi aina reagoida nopeasti vuodenajasta riippumatta.

Talvella syntyvät äkilliset katon vauriot voi ennaltaehkäistä kattavalla katon syyshuollolla ja kuntotarkastuksella.

Voiko omakotitalossa asua vaikka katto puretaan talvella?

Pelkkä vesikatto ei vaikuta juurikaan rakennuksen lämmöneristykseen, joten vaikka vesikatto olisi purettu kokonaan, pysyy muu rakennus lämpimänä kovillakin pakkasilla.

Jos kyseessä on kokonaisvaltainen kattoremontti johon sisältyy kattorakenteiden uusiminen, toteutetaan remontti vaiheittain jotta lämpöhukka saadaan minimoitua mahdollisimman pieneksi.

Onko kattoremontti kalliimpi talvella?

Vaikka toisin luullaan, kattoremontti voi olla jopa halvempi toteuttaa talvella! Toisin kuin sesonkiaikaan, kattoremonttien kysyntä on talvisin vähäisempää joka näkyy suoraan remonttien hinnoittelussa.

Halvemman hinnan lisäksi saat huomattavasti helpommin sovittua kattoremontin juuri sinulle sopivaan ajankohtaan kuin kesällä. Sesonkiaikaan voit pahimmissa tapauksissa joutua odottamaan pitkiäkin aikoja remontin toteutusta, sillä usein kesän kattoremontit on varattu jo hyvissä ajoin keväällä.

Talvella toteutetun kattoremontin edut

  1. Talvella toteutettu kattoremontti on turvallisempi rakenteille ja materiaaleille

Talvella ilmankosteus on huomattavasti matalampi kuin kesällä, joten remontin aikana avoimet rakenteet eivät altistu juuri ollenkaan kosteudelle. Talviaikaan remontoidessa myös käytettävät kattomateriaalit säilyvät kuivina, jolloin kattoremontin lopputulos on kestävä ja turvallinen.

Matalamman ilmankosteuden lisäksi sateen riski on talvisin olematon, joten riski sateen aiheuttamista kosteusvaurioista on minimaalinen. Materiaaleja ja rakenteita ei tarvitse suojata sateelta, jolloin remontti etenee talvisin huomattavasti nopeammin kuin kesällä.

  1. Talviaikaan kattoremontti ei ole riippuvainen sääennusteesta

Kesäaikaan toteutetut kattoremontit ovat hyvinkin riippuvaisia sääennusteesta. Yllättävä ja pitkään jatkuva sade voi pahimmillaan viivästyttää remonttia useiden päivien ajan.

  1. Talviaikaan toteutettu kattoremontti on edullisempi ja nopeampi toteuttaa kuin kesällä

Kattoremontteja varataan huomattavasti vähemmän talvella, jolloin kalenterista löytyy lähes poikkeuksetta aina tilaa.

Matalampi kysyntä ja nopeampi remontin toteutus näkyy suoraan hinnassa, jolloin voit säästää pitkän pennin toteuttamalla kattoremontin talviaikaan.

  1. Routa ja lumi suojaavat pihapiiriä

Kesäisin kattoremonttia toteuttaessa joudutaan varomaan että raskas kalusto kuten nosturit, säilöttävät materiaalit ja jätelavat eivät aiheuta ylimääräisiä vaurioita. Väärin sijoitettu kalusto tai materiaalien kuljetus voi vaurioittaa esimerkiksi nurmikkoa ja istutuksia.

Talviaikaan routa ja lumi muodostavat vahvan kerroksen, jolloin raskaan kaluston aiheuttamilta vaurioilta vältytään täysin.