Kattoremontti: Peltikaton asentaminen huopakaton päälle

Onko mahdollista asentaa peltikatto huopakaton päälle? Useissa tilanteissa uuden katon asentaminen vanhan päälle on aikaa ja rahaa säästävä vaihtoehto.

Peltikattoa asentaessa vanhan katon päälle tulee kuitenkin kiinnittää huomiota vanhan katon kuntoon. Jos vanha huopakatto on riittävän hyvässä kunnossa, tarjoaa se kestävän alustan uudelle katolle ajaen samalla aluskatteen virkaa.

Purkukuntoisen huopakaton päälle ei ole mitään järkeä asentaa tuliterää peltikattoa.

Miksi peltikatto huopakaton päälle on järkevä ratkaisu?

Suurimmat edut peltikaton asentamisessa huopakaton päälle ovat rahalliset sekä ajalliset säästöt. Etenkin suuremman katon purkaminen voi olla työläs ja kallis prosessi.

Kattohuovat ja -pellit ovat kattomateriaalien kevyimmästä päästä, joten niiden yhdistäminen on täysin mahdollista. Vastaavasti raskas tiilikatto huopakaton päälle ei ole suositeltavaa valtavan kattorakenteisiin kohdistuvan massan vuoksi.

Hyväkuntoinen huopakatto peltikaton alla tarjoaa uudelle katolle vankan ja tiiviin alustan. Tällöin peltikatolle ei tarvitse asentaa erikseen aluskatetta.

Huopakatto on perinteisiä aluskatteita kestävämpi ja jämäkämpi vaihtoehto toimien samalla tehokkaana äänieristeenä peltikatolle,

Miksi huopakatto kannattaa vaihtaa peltikattoon?

Huopakatosta löytyy omat hyvät puolensa, mutta kestävyydessä ja helppohoitoisuudessa se ei vedä vertoja laadukkaalle peltikatolle. Etenkin Suomen vaihtuvissa sääolosuhteissa huopakatto altistuu valtavalle määrälle mekaanista rasitusta.

Huopakaton puhtaanapito on peltikattoa huomattavasti haastavampaa. Karkea pinta kerää itseensä helposti roskia sekä sammaloituu.

Vanhan huopakaton hyödyntäminen peltikaton aluskatteena on kustannustehokas, kestävä ja helppohoitoinen ratkaisu.

Etenkin 70- ja 80-luvulla rakennetuissa taloissa aluskatteet ovat joko puutteelliset tai vaurioituneet ajan saatossa. Tällöin peltikaton asentaminen vanhan katon päälle on huomattavasti kannattavampaa kuin vanhan katon purkaminen ja uusien aluskatteiden asentaminen.

Mitä peltikaton asentaminen huopakaton päälle vaatii?

 1. Huopakatto on riittävän hyvässä kunnossa

Ennen uuden katon asentamista vanhan päälle on erityisen tärkeää tehdä kattava kuntotarkastus niin vesikatolle kuin kattorakenteillekin. Uusi peltikatto huonokuntoisella alustalla menee täysin hukkaan.

Toimiakseen peltikaton aluskatteena huopakaton tulisi olla pieniä pintavaurioita lukuun ottamatta lähes täydellisessä kunnossa. Jos huopa on pahasti sammaloitunutta tai painuu pienestäkin paineesta, voi uuden katon asentamisen vanhan päälle unohtaa kokonaan. Samoin lahoamis- tai vuoto-ongelmat johtavat vanhan katon purkutuomioon.

Sammaloituminen ei ole välttämättä este uuden katon asentamiselle, jos sammal ei ole ehtinyt juurtua syvällä kattohuopiin.

Pienet pintavauriot kuten repeämät ja kuprut eivät ole este uuden katon asentamiselle. Pintavaurioiden korjaaminen on silti suositeltavaa. Esimerkiksi repeämien naulaaminen ja kuprujen aukaiseminen ja silottaminen ennaltaehkäisevät suurempia vauriota tulevaisuudessa.

Huopakaton ja kattorakenteiden kuntotarkastus on järkevää suorittaa ammattilaisen toimesta.

 1. Huopakaton puhdistus

Ennen peltikaton asentamista on tärkeä puhdistaa vanha huopakatto perinpohjaisesti. Lika ja roskat voivat vaurioittaa kattoa ajan saatossa.

Huopakaton puhdistukseen ei suositella painepesuria, sillä karkeaan pintaan tarttunut lika vaatii voimakkaan paineen. Painepesurin käyttö kovalla paineella voi vaurioittaa kattohuopia sekä kuluttaa kattoa suojaavaa siropintaa.

Peseminen ei ole muutenkaan suositeltavaa, jollei tarkoituksena ole pinnoittaa huopakattoa puhdistuksen yhteydessä.

Huopakatteen puhdistus on järkevintä suorittaa ammattilaisen toimesta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Yleisimmät kattohuopien puhdistukseen käytetyt metodit ovat pehmytharjaus sekä ilmapuhallus.

Vältä nämä virheet huopakaton puhdistuksessa:

 • Vääränlaisen tai liian kovan harjan käyttäminen.
 • Painepesurin käyttäminen liian voimakkaalla paineella.
 • Katon puhdistaminen liian kuumalla säällä jolloin huovat ovat pehmeitä.
 1. Kattorakenteet ja tuuletus

Kattohuopien lisäksi on tärkeä tarkastaa myös kattorakenteiden kunto ja varmistaa riittävä tuulettuvuus. Uusi peltikatto lisää kattorakenteiden kuormitusta, jolloin vaurioituneet tai puutteelliset kattorakenteet voivat johtaa mittaviin vaurioihin.

Jos kattorakenteet ovat puutteelliset tai heikossa kunnossa, voidaan niille suorittaa tarvittaessa lujitus ennen uuden peltikaton asentamista.

Peltikatto huopakaton päällä vaatii aina oikein toteutetun räystäältä räystäälle -tuuletuksen myös peltien ja huopien välillä. Ilman riittävää tuuletusta kondenssivesi ja kosteus kertyy kattojen väliin aiheuttaen vaurioita niin kattopelteihin kuin -huopiin.

 1. Uuden peltikaton asennus

Kun vanha huopakatto on todettu kestäväksi ja ehjäksi, voidaan uusi peltikatto asentaa suoraan kattohuopien päälle.

Koska kyseessä on haastava kattoremontti, ei uutta kattoa vanhan päälle missään nimessä kannata asentaa itse. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on järkevintä tilata kattoremontti ammattitaitoiselta kattoalan urakoitsijalta. Näin varmistat asianmukaisen ja kestävän lopputuloksen.

Yhteenveto – Mitä ottaa huomioon asentaessa peltikattoa huopakaton päälle?

 • Varmista että vanha huopakatto on ehjä: Jos vanha huopakatto on liian huonossa kunnossa, on vanhan katteen purkaminen järkevämpi vaihtoehto. Pienet pintavauriot kuten repeämät ja kupruilut eivät ole este peltikaton asentamiselle.
 • Puhdista vanha huopakatto ennen peltikaton asennusta: Likainen tai sammaleinen huopakatto uuden peltikaton alle voi johtaa pitkällä aikavälillä mittaviin vaurioihin.
 • Tarkasta myös kattorakenteiden kunto: Peltikaton asennuksen myötä rakenteiden kuormitus kasvaa, jonka vuoksi on erityisen tärkeää varmistaa rakenteiden kunto ja kestävyys.
 • Varmista riittävä tuuletus ja eristäminen: Puutteellinen tuuletus ja eristäminen voivat johtaa kattomateriaalien sekä -rakenteiden kosteusvaurioihin.

Teetä remontti ammattitaitoisella urakoitsijalla: Peltikaton asentaminen huopakaton päälle ei ole kattoremonttien helpoimmasta päästä, jonka vuoksi sen ulkoistaminen ammattilaiselle on suositeltavaa. Näin varmistat kestävän katon vuosikymmeniksi eteenpäin.