Kannattaako kattoremontti tehdä itse? – Asiantuntijat vastaavat

Kattoremontti on yksi kodin suurimmista remonteista, joka on poikkeuksetta ajankohtainen jokaisen talon elinkaaren aikana.

Kattoremontin voi tilata joko avaimet käteen -palveluna, tai tehdä itse. Itse tehty kattoremontti ei ole remonttien helpoimmasta päästä, ja vaatii paljon tietotaitoa, tarkan suunnittelun sekä kokemusta katolla toimimisesta ja remontoinnista.

Kannattaako kattoremontti tehdä itse? Vai kannattaako kääntyä ammattilaisen puoleen? Jos olet tämän suuren valinnan äärellä, olet tullut oikeaan paikkaan. Keräsimme yhteen vinkit tee-se-itse kattoremonttiin.

Kattoremontti on haastava remontti, ja virheellisesti asennettu katto on enemmän haitallinen kuin hyödyllinen. Väärin asennettu katto voi olla käyttökelvoton jopa alle kymmenen vuoden kuluessa asentamisesta. Välttämällä yleisimmät virheet voi itse asennettu katto palvella vuosikymmeniä sukupolvelta toiselta.

Suunnittelu ja lähtötilanteen kartoitus

Kuten kaikki muutkin suuremmat remontit, kattoremontti vaatii tarkan suunnittelun onnistuakseen. Heikko tai kokonaan unohdettu suunnittelu on epäonnistuneen kattoremontin syy numero yksi.

Suunnittelussa tulisi ottaa huomioon ainaki katon nykykunto, uuden katon materiaali sekä riittävä työturvallisuus.

Suunnittelu on hyvä aloittaa kokonaisvaltaisella katon kuntotarkastuksella. Onko kattoremontti ajankohtainen? Ovatko kattorakenteet kunnossa? Vaaditaanko kokonaisvaltainen kattoremontti vai riittääkö vanhan vesikaton paikkaaminen? Onko vanha aluskate kunnossa? Kannattaako elinkaarensa päässä oleva huopakatto vaihtaa peltikattoon?

Suunnitteluvaiheessa on hyvä kääntyä ammattilaisen tai kokeneen remontoija puoleen. Kysymällä neuvoa saat kullanarvoisia vinkkejä, ja tarvittaessa asennusapua.

Suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kattoremontin toteuttamista. Vahva suunnitelma tuo vahvan lopputuloksen.

Kattomateriaalin valinta – Huomioi nämä seikat

Kattomateriaalin valinta on itse tehdyn kattoremontin suunnittelun tärkeimpiä vaiheita. Sen lisäksi että kattomateriaali on merkittävä vaikutus lopputulokseen, vaikuttaa se eritoten asennusprosessiin.

Kaikki kattomateriaalit ovat ominaisuuksiltaan erilaisia, sekä niiden asennus eroaa toisistaan merkittävästi. Tietyt materiaalit ovat huomattavasti helpompia asentaa kun toiset.

Jos haluat pelata varman päälle ja valita helpoiten asennettavan kattotyypin, on huopakatto paras vaihtoehto. Huopa tai bitumi on helposti muotoiltava materiaali, joka taipuu haastavallekin katolle.

Huopakatto on myös halvin kattomateriaali, joten jos teet kattoremontin itse säästääksesi remonttikustannuksissa on se edullinen ja varteenotettava vaihtoehto.

Huopakaton jälkeen helpoiten asennettava kattomateriaali on tiilikatto. Kattotiilien asentaminen vaatii hieman enemmän kädentaitoja ja tarkkuutta kuin huovan, mutta kokenut remontoija toteuttaa remontin käden käänteessä.

Kattotiilet ovat huovan olella kattomateriaalien halvimmasta päästä, joten tiilikatto soveltuu mainiosti myös budjettiremontoijalle.

Tee-se-itse -kattoremonttiin peltikatto ei ole paras mahdollinen vaihtoehto. Peltikaton asentaminen on haastavaa tiilikattoon ja huopakattoon verrattuna. Peltikattoremontti onkin järkevämpi ulkoistaa kattoalan ammattilaiselle.

Kone- ja lukkosaumakaton asentamisen itse voi unohtaa kokonaan. Edistyneemmät peltikatot vaativat kokeneen ammattilaisen, jotta lopputulos on kestävä. Ammattilaisen asentama peltikatto kestää Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa vuosikymmenien ajan, ja on siksi suosittu vaihtoehto moneen kotiin.

Työturvallisuus ja kattoturvatuotteet

Itse asennuksen tärkein asia on työturvallisuus. Katolla työskentely luokitellaan vaaralliseksi työksi, jonka vuoksi työturvallisuuden ja suojavarusteiden merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa.

Älä työskentele katolla ilman asianmukaisia suojavälineitä.

Katolla työskennellessä tulisi aina olla sertifioidut valjaat ja suojakaiteet. Sen lisäksi että työskentely on turvallista, helpottavat kattoturvatuotteet kuten tikkaat, turvakiskot ja lumiesteet katolla liikkumista.

Työturvallisuutta edistää huomattavasti aikaisempi kokemus katolla työskentelystä. Työ sujuu jouhevasti ja turvallisesti, kun asialla on kokenut remontoija. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta kattoremontin tekemisestä, kannattaa harkita kääntymistä ammattilaisen puoleen.

Katon suojaus – Suojaa itsesi lisäksi myös katto

Kattoremontin aikana kattorakenteet ovat paljaana suuren osan ajasta, jonka vuoksi katon suojausta ei tulisi unohtaa. Avonainen katto on altis kosteudelle, jolloin yläpohjan kosteusvaurion riski on suuri.

Katon suojaus voidaan toteuttaa esimerkiksi pressulla tai erillisellä sääsuojalla. Oikein asennettu suoja pitää katon kuivana vaikka sade pääsisikin yllättämään kesken remontin.

Vesisade on aina riski, jonka vuoksi kattoremontin ajankohtaa päätettäessä on tärkeä tarkastaa säätiedotukset useamman päivän ajalle. Talvella sataa vähemmän vettä, siksi nykyään monet suosivat kattoremontin tekemistä talvella.

Paras ajankohta itsetehdylle kattoremontille on kesä, jolloin sateen riski on pienin.

Yhteenveto – Kattoremontti itse vai ammattilaisen tekemänä?

Älä tee kattoremonttia itse ilman tarkkaa suunnittelua ja riittävää työturvallisuutta.

  • Jos olet kokenut remontoija ja sinulta löytyy aikaisempaa kokemusta katolla työskentelystä, ei kattoremontin tekeminen itse ole mahdotonta
  • Tee-se-itse kattoremontti on varteenotettava vaihtoehto, jos haluat säästää remonttikuluissa. Parhaan ja kestävimmän lopputuloksen saat kuitenkin tilaamalla remontin suoraan kattoalan ammattilaiselta
  • Jos epäröit taitojasi tai katolla työskentely arveluttaa, pelaa varman päälle ja tilaa kattoremontti avaimet käteen -pakettina
  • Jos päädyt tekemään kattoremontin itse, huomioi ainakin kattomateriaali, työturvallisuus sekä katon asianmukainen suojaus.

Vinkki: Huomioi myös sadevesijärjestelmät. Vanhat rännit kannattaa uusia kattoremontin yhteydessä.